Üdvözöllek!
Keresgélj nálam nyugodtan! Szólj hozzá bátran! Ne habozz kérdezni! Érezd otthon magad!


2009. március 21., szombat

Kifogások mindig vannak, de ez nem mentség

Az elmúlt jó pár napban (hétben?) semmit sem úgy tettem, ahogy kellett volna. Nyilván vannak kifogások (sok-sok kellemes izgalom és elfoglaltság a magánéletemben) , amik nem lehetnek mentségek.
Nem a mozgással volt a baj, az már tényleg napjaim része lett (még akkor is képes vagyok például kosarazni menni, mikor inkább a sebészeten kéne ülnöm, hogy kivizsgáltassam újabb sérülésemet, hiába, erről nem tudok lemondani).
Az étkezésemre nem figyeltem oda, sokkal többször ettem olyat, amit nem kellett volna. Így most kénytelen vagyok megint kicsit erőteljesebben figyelni a kalóriákat, pedig már egész szépen haladtam. Na, azért ne legyen senki kárörvendő, nem indultak meg rohamosan a kilóim felfelé, csak pici visszaesés után stagnálok. Magamnak nehezítettem meg a dolgot, de holnaptól megint szigorú leszek önmagamhoz. Újra írni fogom naponta, hogy mit eszem. Ha leírom, akkor magamat kontrolálhatom. Ha valaki akarja, akkor csinálja velem, de felhívom mindenki figyelmét, hogy mindenki csak saját felelősségére fogjon bele és csak edzettségének megfelelően mozogjon!

2009. március 16., hétfő

Sült lazac paradicsomszósszal és sült póréhagymával

Hozzávalók:

lazacfilé
paradicsom
fokhagyma
vöröshagyma
fehérbor
só, bors
póréhagyma
liszt

A lazacfiléről lefejtem a bőrt és lapjában félbevágom, majd tetszőleges méretű szeletekre darabolom, sózom, borsozom. Kevés olívaolajon mindkét oldalán megsütöm. Lehet bordázott aljú serpenyőt is használni. A szószhoz a paradicsomokat meghámozom (forró víz+ hideg víz, utána könnyebb a héjat lehúzni), feldarabolom. A fokhagyma gerezdeket és a vöröshagymát nagyon finomra vágom. Kevés felhevített olívaolajon a hagymákat megpárolom, majd hozzáadom a paradicsomot, kevés fehérbort, sózom, borsozom. Addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Ha kóstoláskor úgy találom, hogy a hagyma, fokhagyma még nem főtt meg, akkor kevés vizet öntök még hozzá és újra sűrűsödésig főzöm. Nem kell megijedni, ha darabos a szósz, ilyennek kell lennie, nem ketchupot főzünk. A póréhagymát vékony szálasra metélem, sózom, borsozom, lisztbe beleforgatom és forró olajban hirtelen megsütöm.

Tálaláskor tányérra teszem a halat, mellé kanalazok a szószból és a tetejére halmozok a sült póréhagymából. Így magában is finom, de lehet még mellé héjas, sült burgonyagerezdeket is adni.


2009. március 12., csütörtök

Nincs De!

www.nincsde.hu

Megtalálod köztük a saját kifogásod...?

2009. március 11., szerda

Mozogni jó!

"Akik szeretnek mozogni, azoknak könnyű dolguk van a gyakorlatok kipróbálásánál. Nehezebb a helyzete annak, aki számára a testedzés szenvedés, nehezen megszervezhető tevékenység.
Kívánom, hogy fedezd fel magadban azt az embert, akitől nem idegen a mozgás, aki örömét leli abban, hogy tudatosan mozog karja, lába, hogy jó megizzadni egy lendületes gyaloglástól, hogy jó, ha kocogás közben az arcunkba fúj a szél, ha túra közben nem zavar a zápor, ha jólesően tudunk összezuhanni egy-egy alapos izzasztó tréning után, ha elégedettséget érzünk, amikor, akár hanyagolva a házimunkát, elkezdjük az edzést. A házimunka nem lehet fontosabb, mint önmagunk.
Oldd fel a gátlásodat a mozgással kapcsolatban! Mindenkinek jár a mozgás öröme, a jó közérzetet segítő hatása. Lakd be magad a tested minden porcikájába!"
(Kriston Andrea: Testreform)
Áfonyás-túrós sütemény
(diétás és normál változatban is)
12 szelet

Hozzávalók:
500 g túró/sovány túró
300 g friss vagy mélyhűtött áfonya (ha lehet, akkor nagyszeműt használjunk)
75 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
1 tasak vanillincukor
5 tojás sárgája
75 g búzadara
75 g lágy vaj vagy margarin
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
5 tojásfehérje
25 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
1 csipet só


A tésztához a túrót, cukrot/édesítőt, vanillincukrot, tojássárgáját, búzadarát, vajat/margarint, citromhéjat és -levet robotgéppel simára keverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, a cukrot, sót hozzákeverem. A habot a túrómasszába beleforgatom. A masszát egy 26 cm átmérőjű, alján kikent, kerek tortaformába öntöm, tetejét elsimítom. Az áfonya kétharmadát a tészta tetején elosztom. A tésztát kb. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percig elősütöm. Ezután a tésztán elosztom a maradék áfonyát és kb. 35 perc alatt készre sütöm. Formában hagyom kihűlni.
Ha nem diétázóknak készül, akkor kihűlés után meg lehet szórni porcukorral.
Ha sovány túróval és cukorral készítjük, akkor egy szelet 183 kcal. Nyilván édesítőszerrel ennél kevesebb.
Sült pulykacsíkok pitában

Ez egy hihetetlenül egyszerű és gyorsan elkészíthető étel és az elfogyasztásához még evőeszközt sem kell elővenni.

Hozzávalók:
pulykamell (vagy csirkemell)
valamilyen tetszőleges saláta
különféle zöldségek tetszés szerint (paradicsom, paprika, lilahagyma, stb.)
kész pita tészta

bors
pici olívaolaj

A húst nagyon vékony csíkokra vágom, így hamarabb megsül és könnyebb is a pitában megenni.
Sózom, borsozom, de tetszés szerint bármilyen más fűszerrel is meg lehet szórni. Pici olajon serpenyőben átsütöm. A pitát (ami zacskóban készen kapható) 30 másodperc alatt mikróban átmelegítem. Ebbe beleteszem a húst, tetszőlegesen salátát, zöldségféléket kedvem szerint. Tasakformában összecsomagolom, hogy az egyik vége zárt legyen, így nem potyog ki a töltelék.
Ennyi az egész, lehet is enni.
Persze lehet még cifrázni a dolgot, mert tehetünk bele mustárt, ketchupot, majonézt, bármit, amit akarunk.
Meleg töltött tojás

(Diétás verzióban minden hozzávalóból a kalóriaszegényet használjuk!)

Hozzávalók:
tojás
párizsi vagy sonka
tejföl
mustár
margarin
hagyma
zsemlemorzsa

bors


A tojásokat (egy főnek 2 db elég) keményre megfőzöm, hámozás után hosszában kettévágom. A sárgáját kiveszem és margarinnal, mustárral, sóval, borssal kikeverem. Hozzáadom a nagyon apróra vágott hagymát, és felkockázott párizsit/sonkát. Ezzel megtöltöm kicsit púposan a tojásokat és hőállótálba teszem töltelékkel felfelé. A maradék tölteléket tejföllel összekeverem és rákanalazom a tojásokra. Kevés zsiradékon nem túl sok zsemlemorzsát pirítok és ezt is a tojásokra szórom. Sütőben átsütöm, míg a teteje kicsit színt kap. Célszerű a sütés elején alsó sütést alkalmazni és csak utána kapcsolni a felsőre is. De enélkül is jó lesz, csak ebben az esetben inkább közepes meleget használjunk a forró helyett. Ez az étel mikróban megmelegítve is finom(le kell fedni, mert képes "durranni"!!!), ezért nyugodtan készíthetünk belőle többet is.

Rég jártam itt

Az elmúlt pár napban kissé elhanyagoltam a blogom és ezzel együtt a visszatérő látogatókat is.
Időm sem volt és ebből adódóan nem tudtam volna példaként szolgáló étrendet és mozgást sem leírni, kicsit össze-vissza volt minden, adódnak ilyen periódusok (csak ne tartson sokáig!). Kárpótlásként cserébe még a mai nap felteszek egy nagyon finom süteményreceptet, ami zsír- és kalóriaszegényen, de normál verzióban is elkészíthető, és egy általam sokszor készített meleg töltött tojás receptjét is.

2009. március 4., szerda

Folyt. - 9.

2009. március 4. szerda

reggeli: kefír, 2 graham pirítós, margarin, kávé+Completa
délelőtt: 1 mandarin, 1 káposztás pogácsa
ebéd: kecskekrémsajtos grillezett csirkemell, sült zöldségek
vacsora: zöldséges borsóleves, 2 üres goffri

ittam: rooibos tea, víz

sport: kosárlabda (nagyon gyorsan szaladós!)

2009. március 3., kedd

Görög saláta

Hozzávalók:
tetszőleges arányban és mennyiségben kígyóuborka, paradicsom, paprika, lilahagyma
feta vagy feta jellegű sajt (Én a kék papírdobozos Fitakit szeretem a legjobban ebbe a salátába.)

Öntethez (1 adagnyi):
2 ek. joghurt
5 ek olívaolaj
1 zúzott fokhagyma
só, bors
1 kk. morzsolt oregano vagy egyéb ízlés szerinti zöldfűszer

Az uborkát, paprikát, lilahagymát fél karikára, a paradicsomot fél cikkekre vágom, a fetat kis kockákra. Egy nagyobb tálba teszem, hogy később könnyebb legyen összekeverni.
Az öntethez a hozzávalókat összekeverem, a legjobb, legpraktikusabb, ha zárható sékerben vagy fedeles műanyag dobozban összerázni. A keveréket ráöntöm a zöldségekre és összekeverem. Hűtőben hagyom kicsit összeérni az ízeket.
Én általában egy nagy tálnyi zöldséget keverek össze és ehhez 3-4 adagnyi öntetet készítek.

Folyt. - 8.

2009. március 3. kedd

A kefírnél nem írom ki többször a mennyiséget és nevet, mert reggelire, ha eszem, akkor 175 g-ot eszem, ez egyébként egy normál poharas kefír súlya. És mindig Milli Janga, mert ezt szeretem. A margarin pedig Flóra pro-aktiv margarin és vékonyan kenem a kenyérre. Ha vizet írok, akkor az mindig szénsavmentes ásványvíz.

reggeli: kefír, 2 Graham pirítós, kávé+Completa
délelőtt: 2 kis mandarin
ebéd: néhány darab pirított csirkemáj, görög saláta, 1 kornspitz
délután: 4 db egészen picike meggyes pite
vacsora: grillezett csirkemell szeletek, görög saláta

ittam: víz

sport: ma nem sportoltam

Folyt. - 7.

2009. március 2. hétfő

reggeli: 175 g Milli Janga kefír, 2 Graham pirítós, kávé+Completa (lehet tenni a kenyérre felvágottat és enni hozzá zöldséget is, csak én most így, magában kívánom)
délelőtt: 1 alma
ebéd: citromos sült csirke, görög saláta
délután: néhány kicsi kocka meggyes pite (ezek tényleg kicsi darabok!)
vacsora: citromos sült csirke, nagyon kevés rizs, 1 magvas zsemle (nem akartam vacsorára is csirkét enni, de a családnak ezt készítettem vacsorára és én is megkívántam megint...)

ittam: víz

sport: 40 perc (4,8 km) ellipszis tréner, 60 felülés, 40 Callanetics, 50 LegMagic

Folyt. - 6.

2009.március 1. vasárnap

reggeli: 2 dl tej, 2 Graham pirítós, Flóra margarin
ebéd: 1 kis tányér zöldséges borsóleves, grillezett csirkemell görögs alátával
délután: capuccino, néhány picike kocka meggyes pite
vacsora: 1 Graham pirítós, görög saláta

ittam: víz

sport: 45 perc (5,1 km) ellipszis tréner, 60 felülés, 50 Callanetics, 60 LegMagic (és kb. 4 óra vasalás...)
Kecskesajtkrémes grillezett pulykamell

Ez nem is igazán recept, csak egy variáció a grillezett húsokra. Hirtelen ötletből jött: benéztem a hűtőbe és megláttam a kecskesajtkrémet, gondoltam kipróbálom, hogy milyen ha teszek a húsra. Nekem ízlett.

A pulykamellből vékony szeleteket vágok, sózom, borsozom és nagyon kevés olajon megsütöm az egyik felét. Mikor megfordítom, akkor a már kész oldalára egy kevés sajtkrémet kenek. Míg a hús megsül, a sajtkrém kellemesen átmelegszik és szétolvad a hús tetején.
Természetesen készülhet csirkemellből is, de el tudom képzelni vékonyra vágott szűzérmén is. Így még nem próbáltam, de szerintem biztosan finom lehet.
Én a Garabonciás márkájú natúr kecskesajtkrémet használtam, ami kis kerek dobozban kapható. Egyébként ez a krém pirítósra vagy magos kenyérre, zsemlére kenve is nagyon finom. (Meg csak magában a dobozból is...)

2009. március 1., vasárnap

Komment "párbaj"

Kaptam egy kommentet a február 18-i bejegyzésemhez. Először csak egy választ írtam, de utána megírtam a másodikat is. Ha valakit érdekel a pro és kontra, ajánlom figyelmébe.

Tényleg szeretnék kommenteket kapni, olyannak is állok elébe, ami negatív kritika. Csak arra kérek mindenkit, hogy mielőtt akár pozitív, akár negatív megjegyzést tesz, legalább tiszteljen meg azzal, hogy elolvassa az eddig leírtakat. Csak így van értelme mindenfajta vitának...

Előre is köszönöm!