Üdvözöllek!
Keresgélj nálam nyugodtan! Szólj hozzá bátran! Ne habozz kérdezni! Érezd otthon magad!


2009. február 10., kedd

Számoljuk vagy ne, és egyáltalán mit?

Sokan sokfélét mondanak, hogy mit is kell számolni, ha fogyókúrázunk, diétázunk.
A "profik" szinte mindent számolnak: kalóriát, szénhidrátot, zsírt, sőt van, aki még a koleszterint is (hogy nem őrülnek bele...?).
Na én nem. Nekem erre nincs időm és feleslegesnek is tartom. Ha elfogadunk bizonyos "szabályokat" és azokat megpróbáljuk betartani, akkor szerintem nem kell az összes összetevővel számolni. És egyébként sem kell mindennap kiszámolni, hogy mennyit ettünk. Szerintem kevés olyan ember van, aki annyira változatosan eszik, hogy az étrendjében például 4-5 féle reggeli variációnál több szerepel. Ha egyszer rászántuk az időt és kiszámoltuk (vagy mások számításait felhasználtuk), hogy mennyi az annyi, akkor reggel már nem kell számolgatni, méricskélni. Tudom meddig kell tölteni a csészébe a tejet, kefírt stb, hány és milyen szelet kenyeret ehetek, mennyi vajat kenhetek és mennyi szelet sonka mehet rá, ehetek-e hozzá zöldséget vagy sem. És az sem tragédia, ha néha vastagabb a kenyér vagy a felvágott, nagyobb a paradicsom, holnap lehet, hogy kisebb lesz. Nyugodtan számolhatunk átlag értékkel, nem azon az egy-két (vagy akár 5-10) kalória eltérésen fog múlni a diétánk sikere. Lehet, hogy egyik nap 1250-re jön ki, de lehet másnap csak 1180-ra. Nem kell görcsölni, ha következetesek vagyunk, akkor ezek a "számítási pontatlanságok" nem fogják aláásni a sikert. De azzal azért legyünk tisztában, hogy napközben elég sok kalóriát be lehet "kapkodni", ha nem gondoljuk át, hogy mégis mit ehetünk. A "csak egy kis süti, úgyis kicsi, ez biztosan nem számít" dologba ne menjünk bele. Ez igazi csapda. Ehetünk sütit, de akkor kalkuláljuk bele a napi kalóriába és akkor másból együnk kevesebbet. Olyan fogalom a diétában nincs, hogy : kicsi, csak bekapom, nem számít!
És vallom, hogy belefér néha a "bűnözés", kell is, hiszen nem rághatunk répát születésnapkor. Nem biztos, hogy rokonaink, ismerőseink a diétánk szerint fognak főzni, ha vendégségbe megyünk. De ha utána kompenzálunk pár szigorúbb nappal, akkor nem lesz semmi baj. Persze azért ezzel sem szabad korlátlanul visszaélni.

Nincsenek megjegyzések: