Üdvözöllek!
Keresgélj nálam nyugodtan! Szólj hozzá bátran! Ne habozz kérdezni! Érezd otthon magad!


2009. február 4., szerda

Mozgás

Ez tudom sokaknál "mumus".
Én szerencsés vagyok, mert hosszú évek aktív sportja van mögöttem, így nem idegen számomra a mozgás. És azért is szerencsés vagyok, mert olyan sport a kedvencem, amit egyedül nem lehet csinálni, kellenek barátok, és csak akkor jó, ha igazán játszuk a szó valódi jelentésével és élvezzük. Ez pedig már eleve feltölti az embert olyan plusszal, ami oldja a streszt és kikapcsol. Azért is szerencsés vagyok, mert futni is szeretek. Egyedül, zenével a fülemben, szeretem ezeket a monoton perceket.
Tudom, nagyon nehéz munka mellett időt szakítani a rendszeres mozgásra. Mindig van kifogás és amíg plusz súlyok nehezednek ránk, addig nagyon nehéz belekezdeni, mert igenis fárasztó és néha kevés a levegő, minden izület fáj. Viszont mozgás nélkül sajnos nem megy. Azért, mert nehezebben mennek le a kilók. Azért, mert nem csak zsírból fogunk fogyni, hanem a meglévő nagyon kicsi izmunkból is. Azért, mert a súlyok csökkenésével el fog fogyni az erőnk is.
Nem kell naponta megjavítanunk a maratoni futás világcsúcsát, biztosan nem mi leszünk a hosszútávú úszás világrekorderei, de hasizomgyakorlatból sem kell Guiness-rekordra törnünk. De mozogjunk! Rendszeresen! Váljon életünk, mindennapunk részévé!
Nagyon tudom ajánlani a sétát. Na, persze nem a sarokig és vissza, az azért kevés lesz. És nem is olyan tempóban, mint a szerelmesek... Ütemesen, ha bírjuk, akkor kicsit megnyújtva a lépteinket. Érezzük, hogy emelkedik a pulzusunk. Ha még eredményesebbek szeretnénk lenni, akkor fogjunk sétabotot a kezünkbe, mindkettőbe, és használjuk ütemesen mozgatva. Érezni fogjuk, hogy milyen jó ritmust ad a mozgásunknak és emeli a pulzust is.
A másik nagyon klassz dolog a vízitorna vagy mélyvízi aquafitness. Különösen az utóbbi mozgatja meg úgy az embert, hogy közben nem terheli az izületeket (és egyikre sem karcsú, agyon szoláriumozott cicababák járnak!). Nem tudom, hogy más városban milyenek a lehetőségek, de Miskolcon télen is és nyáron is meg lehet találni ezt a mozgásformát. Nyáron a mélyvízi Attilával maga a "mennyei boldogság" (erről több ismerősöm is mesélni tudna; nagyon hiányzik mindenkinek, még becéztük is: vízibalett, bálnaképző, stb....). Télen pedig a Futó utcaira járok, az sem rossz, klasszul erősít és megmozgat, bár a hangulat nem annyira közvetlen, mint Attila óráin. Ki lehet próbálni a Selyemréti strand tornáját is, én megtettem, de nekem az nem volt szimpatikus.
Egy másik nagyon jó, általam is kipróbált dolog a Pilates torna. Ezt most csak azért nem csinálom, mert a kedvencem (kosárlabda) mellé már nem fér bele az időmbe. Azért jó ez a torna, mert olyan mély izmokat dolgoztat meg és erősít, amik a jó tartáshoz elengedhetetlenek. És nem ugrálós! Így az is űzheti, aki ugrálni nem tud (vagy a súlya, vagy az izületei miatt). Oda is elég vegyes társaság jár, tornáztam együtt kb. 60 éves nénivel és kb. 120 kilós hölggyel is. Érdemes kipróbálni. Miskolcon a Búza tér közelében lévő M1 fitness-ben vannak ilyen órák. És azt hiszem a Meggyesalja utcában is van egy Pilates Stúdió. Ezt még nem ismerem, de biztosan nem lehet rossz.
És persze futhatunk is. Ha már megy a gyors séta, akkor áttérhetünk a kocogásra, majd akár a futásra is.
Nagyon jó még az elliptikus tréner (sokkal jobb, mint a szobabicikli), de nyilván ez nagyobb anyagi ráfordítást igényel. Bár ez is megtérül valahol, hisz így sportolás közben nem maradunk le a kedvenc sorozatunkról, nézhetjük a híreket vagy izzadhatunk együtt az Eurosporton épp versenyző sportolókkal. Ennek csak az a hátrány, hogy kényelmessé tesz. Ha otthon van a sporteszköz, akkor ha nem vagyunk elég elszántak, mindig fogunk valamilyen kifogást keresni (és tuti, hogy találunk is!), hogy miért ne csináljuk (a gyerek éhes; a gyerekkel tanulni kell; sok a vasalni való; ma elfáradtam a munkában; csak egy kicsit ülök még és már kezdem is... stb., stb.) Viszont ha elmegyünk, akkor már biztosan el fogjuk kezdeni, végig fogjuk csinálni.
Ja! És még egy nagyon olcsó megoldás: felejtsd el mozgólépcsőt és a liftet, ha megépítették mellé a lépcsőt is. Sok kicsi sokra megy!
Ha időközben valamilyen új mozgásformát találok vagy hallok, akkor feltétlenül megírom.

Nincsenek megjegyzések: