Üdvözöllek!
Keresgélj nálam nyugodtan! Szólj hozzá bátran! Ne habozz kérdezni! Érezd otthon magad!


2009. február 10., kedd

Összefoglaló

Ez egy kis összefoglalás viszonylag tömören a lényegről.

  • Ha szükségét érezzük, akkor orvosi vizsgálat a háziorvosnál, hogy biztosan nincs semmi akadálya, hogy belevágjunk az alacsony kalóriás, 1 hetes diétának. Tényleg gondoljuk át, hogy életvitelünk, egészségi állapotunk mellett tarthatjuk-e egy héten át a 600 kcal-át, legyünk tisztában azzal, hogy az orvosok ezt kórházi felügyelett mellett ajánlják! Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor én inkább azt ajánlom, hogy 1200 kcal-ra csökkentsünk és ezt tartsuk addig, míg el nem érjük a kívánt súlyt. Lehet, hogy lassabb lesz a kilók megindulása, viszont biztosan nem leszünk rosszul, nem fogunk megszédülni. Aki cukorbeteg, az egyáltalán ne kezdjen hozzá semmilyen diétához orvosi ellenőrzés és konzultáció nélkül! Próbáljunk meg felíratni kálium tablettát (kapszulát), mert szükség van a káliumbevitelre az első hét alatt. De ezt biztosan nem fogja felírni az orvos (jogosan) csak vizsgálat vagy vérvétel után és ragaszkodni fog a rendszeres ellenőrzéshez (a mi érdekünkben).
  • Be kell indítani a fogyást --> 600 kcal-ás diéta sok folyadékkal, rosttablettával, káliummal és mozgással. Aki nem edzett, az csak óvatosan mozogjon a szédülés elkerülése végett. A harmadik naptól megjelenik a leheletben az ammónia, ettől kezdve sokkal elviselhetőbb az éhezés, de nem törvényszerű, hogy addig is feltétlenül éhesnek érezzük magunkat.
  • Mérjünk súlyt az első, harmadik, ötödik és hetedik napon. Közben nem (a kórházban szigorúan tiltja a főnővér, hogy közben méricskélje bárki magát)! És mindig ugyanabban a ruhában, vagy csak bugyiban. Ez a mi érdekünk, hogy ne csalódjunk, hogy többet mutat a mérleg. Később sem ajánlom, hogy minden nap mérlegre álljunk, teljesen felesleges. És a nők kalkulálják be, hogy menstruáció előtt szervezetük vizet tartalékol, így diéta mellett is növekedhet vagy stagnálhat a súly.
  • Az egy hét letelte után pár nap alatt fokozatosan emeljük meg a bevitt kalória mennyiségét nőknél 1200 kcal-ra, férfiaknál 1500 kcal-ra.
  • Tartsuk ezt a szintet, míg a kívánt súlyt el nem érjük.
  • Ne feledkezzünk meg a mozgásról!
  • A 600 kcal-ás hét megismételhető, de legalább 5-6 hét teljen el. De ne legyünk türelmetlenek, ne akarjuk mindenáron begyorsítani a fogyást!
  • Szabály: a "koplalós" egy hét után törekedjünk arra, hogy súlyunk ne csökkenjen hirtelen, heti 0,5 kg (havi 2 kg) az ideális. Nagyon nagy túlsúly esetén esetleg heti 1 kg is megengedett. Ha gyorsan adjuk le a kilókat, akkor nem lesz tartós a fogyás.
  • Ne ijedjünk meg, ha az első hét után nem indul meg azonnal az újbóli fogyás (esetleg pici visszajön), ne felejtsük el, hogy duplájára emeltük az energiabevitelt. Majd megindul újra, ne adjuk fel, ne kedvetlenedjünk el.
  • Ne tűzzünk ki irreális célt magunk elé, csak annyit, ami később meg is tartható.
  • Alakítsuk át hosszú távon étkezésünket, minőségileg változtassunk. Ne szimplán fogyókúrázzunk, hanem gondolkodjunk életmódváltásban.
  • És ha szükségét érezzük, akkor kérjünk tanácsot szakembertől (dietetikus, lipidológus, belgyógyász, pszichológus), ne dőljünk be a képes magazinokban megjelenő divatos diétáknak.
  • Ha úgy gondoljuk, hogy esetleg hormonális eltérés, pajzsmirigy működésének zavara, vagy bármilyen más betegség merülhet fel, akkor kérjünk kivizsgálást. Nem biztos, hogy csak szimplán a torkosságunk a bűnös a súlyok gyarapodása miatt. Bátran kérhetünk segítséget pszichológustól is.
  • Ha nem érzünk magunkban elég akaratot, kitartást, akkor keressünk sorstársat, együtt könnyebb lesz.
  • Aki megteheti és tényleg legalább 15 kiló pluszt cipel a lábán (nem kell feltétlenül 100 kg felett lenni ehhez...), annak azt ajánlom, hogy vonuljon be egy hétre valamelyik lipid részlegre, mert ott a fogyás mellett nagyon hasznos dolgokat hall és a hozzáállása is megváltozik a diétával kapcsolatban. Megismerhet olyanokat, akik sikeres úton járnak, de szembesülhet mások hibáival is, amiből sokat tanulhat. És a TB támogatja, táppénzt lehet igénybevenni. A hangulat jó!

Egyébként a Szent Imre Kórház Lipid részlegén kívül máshol is (Miskolcon is) van lehetőség kórházi keretek között elkezdeni a diétát. Itt a blogban nem akarom a lehetőségeket, elérhetőségeket, neveket külön leírni, de aki e-mailben megkeres (a Profil-ban megtalálható), annak szívesen megírom. Egyébként nyugodtan írhat bárki e-mailt, ha időm engedi válaszolok rá és ha olyan a kérdés vagy kérés, ami másokat is érdekelhet, akkor itt a blogban is kitérek rá.

Nincsenek megjegyzések: